Jste zde

Domů » Kronplatz / Plan De Corones

Zajímavé výlety, 2. část

Italská vesnička Terenten

Kneippova trasa

Stezka Sentiero Kneipp v regionu Kronplatz je se svými stanovišti určena především k relaxaci a odpočinku. Je to jakési fitness pro nohy v nádherné přírodě pro celou rodinu, v okolí obce Taisten (Tesido).

Cesta "Itinerario culturale di Gais"

Poklidná a harmonická okružní trasa v Gaisu, která vás zve k troše relaxace a meditace. Podél této velmi zajímavé kulturně pojaté stezky jsou instalována umělecká díla, kterými je tu vzdáván hold několika velkým osobnostem, které kdysi žily a pracovaly v Gaisu. Je to např. statečný minnesänger (zpěvák milostných písní) Oswald von Wolkenstein, americký básník Ezra Pound, jeho dcera Mary de Rachewiltz anebo sochaři Heinrich a Franz Bacherovi.

Stezka kolem římských osad "Itinerario archeologico"

Tato stezka zavede zvídavé návštěvníky do historicky významných míst a k archeologickým nalezištím na Sonnenburger Kopf. Cesta vede od osady Hl. Kreuz nebo Sonnenburg ke starověkým nalezištím bronzu a železa. Byla to místa s římským a pozdně antickým osídlením. Dějiny lidstva se tu dají sledovat doslova krok za krokem.

Zemní pyramidy

Před několika sty lety tu způsobily bouře a jiné projevy počasí sesuvy půdy, které vytvořily velké příkopy a opakované vymývání a vyplavování zemského povrchu, zejména postranních svahů. Tak se zde vytvořily bizarní jílové sloupovité konstrukce s kameny ležícími na nich. Tyhle zemní pyramidy se neustále mění, hlavně v zimě a na jaře tady vznikají vždy nové a nové sloupy. Zemní pyramidy se nacházejí na plošině u obcí Percha a Terenten.

Pila Lipper

Lipper je poslední zachovalou benátskou pilou. Pochází z 19. století a nachází se v části Oberolang městečka Olang na snadno přístupném místě, v blízkosti Pustertalské cyklistické stezky. Během tohoto výletu poznáte unikátní svědectví o historii pustertalského dřevařství. Pila byla provozována do roku 1958, v roce 2011 byla zrestaurována a opět uvedena do provozu. Každý pátek odpoledne se zde konají prohlídky, nutná je registrace předem.

Stezka Vistles a vodní divadlo

Naučná stezka "Trú Vistles" (ladinsky "Cesta podél vody") je tématická cesta v okolí obce St Martin in Thurn, na které se můžete hravou formou dozvědět něco o ladinské přírodě a kultuře. Stezka vede podél řeky Gader. Některé stanice jsou pro návštěvníky "aktivní", můžete třeba absolvovat 100 metrů dlouhou rychlostní zkoušku, ve kterém se můžete poměřit s různými domácími druhy zvířat, nebo projít bludiště, ve kterém se můžete naučit správnému chování v lese. Je to zábavná a naučná stezka pro celou rodinu.

Spiaggetta Ciamaor

Malá pláž v obci St. Vigil Enneberg (San Vigilio) podél potoka "Spiaggetta" Ciamaor se stala v posledních letech oblíbeným výletním cílem pro "požitkáře" a rodiny s dětmi. Trávníky a idylická relaxační místa lákají k odpočinku. Oáza klidu uprostřed italských Dolomit má navíc oblast s Kneippovo cestou a hřiště pro děti.

Místo

Tesido 46° 46' 7.5072" N, 12° 6' 45.4032" E
Location

Kronplatz na Facebooku