Jste zde

Domů » Kronplatz / Plan De Corones » St. Vigil Enneberg

St. Vigil Enneberg

St. Vigil Enneberg a okolní krajina

St. Vigil (ladinsky Al Plan nebo Al Plan de Mareo, italsky San Vigilio di Marebbe) je částí městečka Enneberg v Jižním Tyrolsku (Itálie), asi 10 km jižně od města Bruneck. Rozkládá se v údolí Vigiltal, jen pár kilometrů od jeho odbočky z Val Badie.

Původní horská vesnička s malebnými dřevěnými domy a s malým kostelíkem je obklopena vrcholky Dolomitů. Na začátku 15. století byla oblast byla ve vlastnictví hrabat z Tyrolska, ti nechali v St.Vigilu postavit klášter Sonnenburg. Roku 1771 se zde narodila Katharina Lanz, tyrolská bojovnice za svobodu, přezdívaná "Johankou z Arku v Tyrolsku".

Se svojí nadmořskou výškou 1.201 m nad korytem Ennebergského údolí a díky slunné poloze je oblíbenou prázdninovou destinací jak v létě, tak i v zimě. Hned za obcí se zvedá 2.275 m vysoký Kronplatz, známá lyžařská hora.

Všechny sjezdovky mají délku kolem 90 kilometrů, před několika lety bylo zřízeno i lyžařské propojení sjezdovky Picculin se Sella Rondou. K dispozici jsou ale také trasy pro četné lyžařské túry. Pro běžkaře a výlety na sněžnicích se nabízí Pederü a nedaleká náhorní plošina Fanes.

Přímo za San Vigiliem začíná přírodní park Fanes-Sennes-Prags s celkem 300 km turistických stezek, více než 200 km tras pro horská kola a nádhernými výhledy na jihotyrolské Dolomity.
Nejnovější atrakcí je adrenalinová "zip line“, lanová konstrukce o délce 3 km, na kterou se připnou lezecké postroje a karabiny a můžete svištět do údolí.

Připravena je i zajímavá nabídka horolezeckých tras, o pár kilometrů dál směrem do údolí jsou dvě nádherné lezecké oblasti, v nichž se pořádají i kurzy. Nejbližší golfové hřiště se nachází nedaleko Brunecku, hlavního střediska v rekreačním areálu Kronplatz.

I na ty nejmenší návštěvníky tady čeká celá řada těch nejrůznějších akcí. Pořádají se tu třeba výlety s průvodcem, dětská olympiáda, je zde skvěle udržované dětské hřiště a také tady funguje pečovatelská služba pro děti od 0 do 11 let.

Do obce St. Vigil Enneberg směřují hlavně milovníci přírody, turisté a návštěvníci hledající klid. Pro všechny je tady připravena pestrá nabídka ubytování, od rekreačních domů přes hotely až po prázdninové apartmány všech možných kategorií.

Podobně jako sousední vesnice v oblasti Alta Badia je i St. Vigil takovým místem, které se dá charakterizovat rčením "vidět a být viděn". Zejména bohaté italské rodiny tady tráví několikrát za rok dovolenou, a přestože celá oblast láká k báječnému sportování, tráví tito lidé dovolenou raději procházkami po nákupech a pozorují své děti, jak se učí lyžovat.

Malebné městečko Bruneck je ideálním místem pro nakupování, pro návštěvu vodního parku, můžete se jít podívat i do několika muzeí. Navštivte určitě i místní zámek.

Geografie: 

Místo

St. Vigil Enneberg 46° 41' 50.604" N, 11° 56' 5.4744" E
Location

Kronplatz na Facebooku