Jste zde

Domů » Kronplatz / Plan De Corones

Luttach

Luttach (italsky Lutago, v místním dialektu název Luchta) je místem v severovýchodní části údolí Ahrntal v Jižním Tyrolsku v Itálii. Zároveň je jedním z nejdůležitějších turistických center v Ahrntalu a jeho druhá největší obec, ve které žije asi 1 tisíc obyvatel. Místo leží v nadmořské výšce 956 metrů, je obklopené 14 majestátními vrcholky hor, které se vypínají do nadmořské výšky více než 3000 metrů a můžete tu tak strávit skutečně skvělou dovolenou.
Název zřejmě pochází od dialektového slova Lochn, které bylo pravděpodobně používáno pro časté menší záplavy.

Místními památkami, které stojí za návštěvu, jsou farní kostel svatého Sebastiana na vyvýšenině a krásný hřbitov se spoustou náhrobních křížů z tepaného železa od řemeslníka Jacoba Pareinera. Kostel byl vysvěcen v roce 1445 a roku 1495 zařízen v novogotickém stylu. Stojí na kopci s nádherným výhledem, a často sem tak směřují první kroky návštěvníků Luttachu. Kostel byl rekonstruován v roce 1995 u příležitosti jeho 500. výročí.

Uprostřed divukrásné krajiny s vysokými horami a divokými vodami skýtá Ahrntal rekreantům snad vše, po čem jejich srdce touží. Můžete kupříkladu provozovat vysokohorskou turistiku po mnoha stezkách a v klidu si užívat pobyt v přírodě. Také přírodní park Riesenferner Alm nabízí nepřeberné množství příležitostí pro pěší turistiku a okolní vrcholy nabízejí mnoho možností pro horolezce.

Kabinková lanovka pohodlně vyveze turisty na vrchol Klausberg. Nad obcí, v místě Schwarzbachalm, se vám naskytne příležitost navštívit i středisko s visutými lany.
Také Luttach sám o sobě je dost pěkné místo. Ubytovat se lze v některém z tamních rekreačních apartmánů, v prostorných prázdninových domech nebo v hotelech, k dispozici tu máte opravdu velký výběr.

V zimě se v blízkém okolí nachází také celá řada atraktivních lyžařských areálů, které vybízejí k návštěvě. Nejbližší jsou Klausberg a Speikboden, kousek dál je pak Kronplatz. Lyžování na Klausbergu, výlety na sněžnicích po horách nebo snowboarding ve funparku, to je vskutku ta pravá zimní dovolená v ideálním prostředí. Pro ty nejmenší návštěvníky jsou připravena různá překvapení v dtěském světě "Klausi Land".

V okolí jsou pak další skvělé možnosti k jízdě na běžkách, k zimní turistice nebo k sáňkování. A po sportování si dozajista plně zasloužíte i návštěvu některé útulné horské chaty, kde můžete příjemně zakončit svůj náročný den.

Místo

Luttach 46° 57' 10.0872" N, 11° 55' 7.5288" E
Location

Kronplatz na Facebooku