Jste zde

Domů » Léto

Zajímavé výlety, 1. část

Italská přírodní rezervace Rasen - Antholz

Údolí Pustertal je velice rozmanité a nabízí svým návštěvníkům mnoho zajímavých koutků. Některé z nich stojí v každém případě za vidění. Například "vily" v Gadertalu (Val Badia) jsou jedinečná osídlení z období staroladinské kultury, zemní pyramidy jsou zase výsledkem tvoření přírody. V Pustertalu zkrátka každý najde něco, co ho bude určitě zajímat!

Zde je jen malá ukázka oblíbených cílů výletů v prázdninové oblasti Kronplatz:

Jezero Lago di Anterselva (Antholzer See)

Idylické horské jezero je třetím největším jezerem v Jižním Tyrolsku a díky své poloze je velmi oblíbeným výletním cílem. Nachází se v přírodním parku Rieserferner - Ahrn v údolí Anterselva, nedaleko hranic s Rakouskem u průsmyku Passo Stalle.

Lago di Anterselva najdete v nadmořské výšce 1.642 metrů, maximální hloubka je 38 metrů a rozloha 44 ha. Na naučné stezce kolem jezera se dozvíte i zvláštnostech místní flóry a fauny, stejně jako o geologii přírodního parku.

Zvon míru Concordia 2000

Již několik let má Kronplatz svou vlastní "korunu". Na 11 m široké panoramatické vyhlídkové plošině u místa Bruneck / Reischach byla postavena úzká zvonice s jemnou špičkou a uvnitř visí mohutný zvon Concordia.

Tak neobvyklé jako je celé místo, je zvláštní i zvon Concordia. Je téměř 2,2 m vysoký a má elegantní filigránské provedení. Skví se na něm také latinský nápis "Donet deus populis pacem", což znamená "Bože, dej lidem mír". Toto poselství se snaží zvon zprostředkovat i všem lidem na světě, je to prostě Zvon míru (Friedensglocke). Je slyšet několikrát týdně ve 12.10 hodin.

Dolomitské fosílie

Správní budova přírodního parku Fanes - Sennes - Prag byla postavena ve středisku St. Vigil in Enneberg, v údolí Rautal. Návštěvníci zde získají informace o vzniku pohoří Dolomity a o tamních fosiliích, a mohou se zde tak blíže seznámit s nálezy, kostrami, se životem na vysokohorských pastvinách i třeba i s jeskynním medvědem z Conturines.

Biotop "Rasner Möser"

Biotop v části Rasen - Antholz je chráněnou přírodní oblastí, kde si můžete prohlédnout místní charakteristickou faunu a flóru. Kromě toho je zde vybudováno několik naučných stezek, s cílem nabídnout návštěvníkům možnost rozšířit si své přírodně historické znalosti.

Naučná stezka Ternské mlýny

Romantická a naučná procházka do minulosti vás zavede do prosluněné vesnice Terenten, kde se ještě dnes točí na potoce Terner Bach šest mlýnských kol, a to snad již 200 let. V letních měsících se v nich dokonce pořád ještě mele obilí.

Údolí mlýnů Campill

Mlýny, některé ještě i dnes využívané místními sedláky, jsou v obci St. Martin in Thurn živým svědectvím zdejší starobylé kultury. Naučná stezka k těmto zrenovovaným mlýnům je plná romantiky a zajímavých informací. V létě se dokonce v jednom z těchto starých mlýnů také mele.

Samoty & Cialciara

Ve vesničce San Martin in Thurn najdete také samoty (Viles), které jsou charakteristickým typem tradičního osídlení krajiny v údolí Gadertal (Val Badia). Několik selských dvorů bývá většinou seskupeno kolem malé návsi se společnou kašnou a s pecí. Cialciara (pece z vápence) jsou významným důkazem bývalé soběstačnosti a ekonomické nezávislosti tohoto území.

Místo

Lago di Anterselva 46° 53' 1.446" N, 12° 9' 45.864" E
Location

Kronplatz na Facebooku