Jste zde

Domů » Kronplatz / Plan De Corones

Olang na lyžích

Zaněžená obec Olang a okolní krajina

Význam obce Olang vysoce překračuje regionální význam, především díky fantasticky vybudovanému systému lyžařských tratí jak pro sjezdaře, tak pro běžkaře. Areál se nachází ve výhodné poloze, přímo vedle lanovek na Kronplatz (Plan de Corones) a je tedy zcela přirozené, že se stal jednou z bašt zimních sportů v Jižním Tyrolsku. Vzhledem k tomu, že místní část Geiselsberg je vlastně přímým napojením lyžařského areálu, nemusí nikdo absolvovat ony dlouhé a nervy drásající čekací fronty. V zimní sezóně tady jezdí bezplatný skibus, který se každých 20 minut vrací zpět do údolí.

Jednotlivé sjezdovky, jakož i místní podmínky, splňují i ta nejvyšší očekávání. Lyžařské vleky jsou připraveny a díky skvělé organizaci se tu již nevyskytují dlouhé čekací doby u lyžařského vleku. Na dobře upravených sjezdovkách s přímo fantastickými výhledy se každá jízda mění v opravdu jedinečný zážitek. To vše přispívá k tomu, že je tento lyžařský areál plným právem považován za jeden z vůbec nejkrásnějších v Dolomitech, ne-li dokonce v Evropě.

Přímo u Olangu se před vámi otevírá 10 km dlouhá panoramatická běžkařská trasa s nádherným výhledem na okolní zimní krajinu. Celkově se oblast kolem Kronplatzu může pochlubit přibližně 175 km perfektně upravovaných běžkařských tratí, z nichž některé jsou dokonce předurčeny k závodům Světového poháru. Souběžně zde vedou bílé stopy pro bruslařský styl běhu na lyžích. Velkou část výše uvedených kilometrů zaujímá trať Gsiesertalloipe o délce 42 km.

Pravidelně se tu pořádá Gsiesertallauf, největší sportovní podnik v Jižním Tyrolsku, který je vrcholným zážitkem pro každého vyznavače běhu na lyžích! Také zde se koná každý rok v lednu Pustertaler Skimarathon. Nádherné jsou vyhlídkové běžkařské trasy v přírodním parku Fanes-Sennes-Prags poblíž střediska St. Vigil. Nádherné vysokohorské bílé stopy vás pak čekají v biatlonovém středisku na Antholzu (1.650 m.n.m.) a na Peitlerkofelu (2.000 - 2.160 m.n.m.).

Dovolená na Kronplatzu, to je rozmanitost a zábava pro všechny věkové kategorie. Okusit zdejší aprés-ski můžete ihned u sjezdovky v zařízení "Aprés-ski Toni", u dolní stanice lanovky v Olangu. Večer jsou vám plně k dispozici nesčetné après-ski bary, diskotéky a hospody v celém regionu. Všude panuje příjemná živá atmosféra.

Kdo hledá nějaké vhodné alternativy ke sjezdovkám, najde je také velmi rychle: lezení po ledu, sněžné skútry, bobové taxi, putování zasněženou krajiniu na sněžnicích, jízda na koních, fitness studia, zimní stadion s přírodním ledem, hokej, curling anebo přírodní sáňkařská dráha. V celém zdejším regionu narazíte celkem na 200 km zimních turistických tras, přičemž ta nejdelší měří 14 km a rozprostírá se nedaleko od obce.

Kromě toho všeho je Olang i Mekkou fanoušků sáňkařského sportu: V roce 1971 se zde konalo poprvé Mistrovství světa v sáňkování. Roku 2000 znovu a v roce 2008 tu zorganizovali závody mistrovství Evropy. Celých 7 km vede po přírodní sáňkařské trati, která vede od Oberolangu dolů na Brunst-Alm! 1 km dlouhá panoramatická sáňkařská dráha je považována, a to skutečně zaslouženě, za jednu z nejmodernějších sáňkařských drah na světě.

Kromě toho se tu pravidelně konají vyjížďky na saních tažených koňmi, putování za svitu měsíce a průvody s pochodněmi, lyžařské a snowboardové závody i trekkingové akce.
Kdo ale spíše preferuje klidné a příjemné večery, nemusí být ani na Kronplatzu nikterak zklamán. Různé vinárny, restaurace a pizzerie, stejně jako kino, knihovna, divadlo, koncerty a různé lázeňské služby jsou všem plně k službám.

Místo

Olang 46° 44' 41.8128" N, 12° 0' 37.134" E
Location

Kronplatz na Facebooku