Jste zde

Domů » Kronplatz / Plan De Corones

Kulturní poklady Pustertalu, 2. část

Hrad Welsperg
Autor: korom

Hrad Welsperg

Hrad v pustertalské obci Welsberg snad odjakživa střeží vchod do údolí Gsieser Tal (Casies). Byl postaven na skalním ostrohu a nachází se trochu severně od městečka Welsberg.

Poprvé byla písemně doložena jeho existence již v roce 1126 a po téměř 800 let, až do roku 1907, představoval správní a rodový majetek rodu Welsbergů. V létě se ale jeho brány otevírají i pro veřejnost.

Zakladateli stavby byli bratři Otto a Schwikher von Welsperg. Ti nechali postavit neobvykle vysoký a štíhlý "bergfrit" (okrouhlá hlavní věž) v letech 1126 - 1140. Brzy poté následoval reprezentační sál (tzv. palatium) s hospodářskými budovami a románské kaple.

V rámci dobrého obchodu a rozšíření oblasti své moci koupil George von Welsperg v roce 1359 protilehlý hrad Thurn u Taistenu. Na konci 15. a na začátku 16. století byl hrad podstatně rozšířen a přestavěn.

Roku 1765 zničil požár většinu hradu, včetně částí palatia a hospodářské budovy. V důsledku toho byla střecha sálu snížena na současnou výšku a celé zařízení bylo renovováno. Hrad ale již ztratil svůj význam a byl postupně opuštěn.

Hrad Neuhaus

Několik kopečků a stavba v překrásné poloze – to je hrad Castello Neuhaus u obce Gais, v údolí Tauferer Ahrntal v Jižním Tyrolsku. Ale pozor, nepleťte si ho s hradem Neuhaus u obce Terlano. Ten u Gaisu byl prý postaven ve 12. století pány von Taufers.

Jiní odborníci ale tvrdí, že byl postaven ve 13. století v rámci sporu s pány rodu Rodankern. Po vymření rodu Taufern sem přišla hrabata von Görz (Gorice). Pozdně středověký básník a skladatel Oswald von Wolkenstein je doložen od roku 1422 jako správce hradu, který patřil až asi do roku 1426 hrabatům Gorice.

Slavný americký básník Ezra Pound tu pobýval během vřavy druhé světové války. Právě na zámku Neuhaus totiž nalezl útočiště pro sebe a pro svou rodinu. Dnes je hrad v soukromém vlastnictví a je využíván jako restaurace a hotel.

Farní kostel St. Vigil in Enneberg

Farní kostel v pustertalském St. Vigiliu je jedinečným klenotem pozdně barokního umění s gotickou věží. Uvidíte v něm elegantní boční chóry, štukovou kazatelnu, bohatě štukovaný rám obrazu Matky Boží, obrazy Křížové cesty (malíř Karl Henrici) a stropní fresky pocházející od tehdejšího ředitele Augsburgské akademie umění, Matthäuse Günthera.

Kostel v Taistenu (Tesido)

Kostel svatého Jiří v obci Taisten (Tesido) má téměř čtvercový půdorys s předřazenou půlkruhovou apsidou. Je postaven ve stylu mezi románskou a gotickou architekturou a vyzařuje z něj velmi intenzivní charisma.

Místo

Castello Neuhaus, Gais 46° 50' 39.8832" N, 11° 56' 28.5612" E
Location

Kronplatz na Facebooku