Jste zde

Domů » Kronplatz / Plan De Corones

Kulturní poklady Pustertalu, 1. část

Místní kultura italského údolí Pustertal (Val Pusteria), budovaná a rozvíjená po celá staletí, nabízí návštěvníkům mnoho svých pokladů.

Cestu přes čtyři městské brány obce Bruneck (Brunico), rodiště slavného umělce a malíře Michaela Pachera, výlet k nádhernému baroknímu zámku Ehrenburgů či k dvoupodlažní hradní kapli sv. Jiřího v Taistenu (Tesido). Je toho tady zkrátka tolik, že vám k návštěvě všech zajímavých a pozoruhodných míst nebude ani stačit celá vaše dovolená.

Hrady, zámky, kostely a kláštery jsou prakticky všude, ale takovou rozmanitostí se snad nemohou pochlubit nikde jinde, než právě a jenom v Pustertalu. Staré hradby, které pořád vyprávějí své staré příběhy, tajemná vyprávění ze starých časů, kde mystika a magie byla a je ještě všudypřítomná.

My vám nabídneme jen malý "vzorek" zámků a kostelů v prázdninovém regionu Kronplatz:

Zámek Bruneck

Ať se budete blížit k italskému městečku Bruneck z kterékoliv světové strany, vždy vás již zdaleka bude zdravit místní zámek! Určitě se tady na chvíli zastavte a pokuste se vžít do minulých dob.

Zámek byl postaven v roce 1250 knížecím biskupem Brunem von Kirchberg (1250 - 1288). Poprvé byl nazván v roce 1271 jako "Castrum Bruneke". Od druhé poloviny 13. století pak bylo budováno na úpatí kopce se zámkem Brunico, které bylo označováno poprvé jako město poprvé v roce 1333.

Za biskupa Alberta von Enn (1324 - 1336) byly zámek a opevnění mocně rozšířeny a navzájem propojeny. Čtyři městské brány, městské hradby a příkop vznikly také přibližně v tomto období.

Další přestavba byla provedena za biskupa Ulricha Putsche (1427 - 1437), který si zde také nechal postavit obytnou část, protože zde pobýval delší dobu, aby unikl epidemii moru, která zuřila v té době ve městě Brixen.

Značnou škodu zámek utrpěl v roce 1460, kdy byl obléhán. Za biskupa Georg Golsera (1464 - 1488) byly škody opraveny a rozšířeno opevnění ze strachu před Turky. V následujících letech biskupové používali opět zámek jako své sídlo.

1825 byly prostory městem využívány jako kasárna a soudní vězení. Zámek ale bohužel začal chátrat, a tak musel být za knížete Simona Aichnera (1884 - 1904) kompletně zrenovován. Od roku 1969 byly sály a další prostory zámku přeměněny na učebny různých škol.

V minulých letech se zde konaly výstavy, hudební akce a letní akademie. V roce 2011 zde byla založena již pátá pobočka projektu Messner Mountain Museum ( zkráceně MMM), který vymyslel Reinhold Messner v italských provinciích Jižní Tyrolsko a Belluno.

Jedná se o interaktivní muzeum, které poskytuje informace o různých horských kmenech. Hosté z různých horských oblastí tady mohou strávit léto a vyprávět o svém životě. Messner při tom myslel například i na šerpy, Indiány, Tibeťany, Mongoly nebo Hunzy.

Místo

Zámek Bruneck 46° 47' 40.2504" N, 11° 56' 22.3152" E
Location

Kronplatz na Facebooku