Jste zde

Domů » Kronplatz / Plan De Corones

Historie a památky Niederdorfu

Kronplatz a městečko Niederdorf
Autor: korom

Historie

První zmínku o Niederdorfu, vesnici u vrcholku Sarlkofel, nalezneme již v roce 994, kdy byl označován jako Nidrindorf. První zmínka o místní faře ale pochází až z roku 1225. Soud zde tehdy zasedal pod vedením hraběte von Görz.

Od poloviny 19. století, zejména po zahájení provozu Pustertalské železnice v roce 1871, tady vzrostl podstatnou měrou význam cizineckého ruchu. Bylo to i díky zajímavostem v okolí, jako např. Pragser Wildsee, Plätzwiese či Bad Altprags. Z obce pocházela také Emma Hellenstainer, jedna z ​​hlavních osobností rozvoje tyrolského cestovního ruchu.

V posledních dnech druhé světové války, na konci dubna roku 1945, osvobodil v Niederdorfu důstojník Wehrmachtu Wichard von Alvensleben transport 139 významných prominentních vězňů dvanácti různých národností, které měly stráže SS na rozkaz nechat zlikvidovat, aby tito vězni nepadli živí do rukou nepřítele.

Byli mezi nimi i třeba bývalý rakouský spolkový kancléř Kurt Schuschnigg, Martin Niemoller, jeden z předních představitelů církve v nacistické Třetí říši a později nejvyšší církevní představitel v Hesensku nebo vězni, zajištění po atentátu na Hitlera z 20. července 1944, rodina Stauffenbergova, Goerdelerova, atd.

Zajímavosti a okolí

Mezi nejvýznamnější místní pamětihodnosti patří pozdně barokní kostel (postavený v letech 1792 - 96) s freskami Franze Altmuttera, sochami Franze Xavera Nissla a s oltářním obrazem od Martina Knollera.

Dále je to hrobková kaple na hřbitově, gotický kostel sv. Anny nebo třeba muzeum cestovního ruchu Fremdenverkehrsmuseum Hochpustertal, které dokumentuje historii cestovního ruchu od dob výstavby železnice až po počátky horolezectví.

Annina kaple a kaple mrtvých: Spodní část gotické dvojkaple z 15. století je jednou z nejstarších staveb v celém údolí Val Pusteria a dnes slouží jako kaple s márnicí. Horní část pak tvoří tzv. Annakapelle.

Špitální kostel Nejsvětější Trojice s plastikou "Bolestné Matky Boží" pochází ze 17. století, barokní křížová cesta je dílem N. Pedevilly a varhany se šesti registry sestrojil U. Fuetsch v roce 1899.

Kostel sv. Magdaleny v Moosu byl poprvé zmíněn již ve 13. století a uvnitř spatříte varhany od Franze Köcka. Freskový chór je dílem Simona von Taisten. Skutečným klenotem kostela svatého Nepomuka v Bad Maistattu je pak dvousloupový hlavní oltář vyrobený ze dvou různých druhů mramoru. Oltářní obraz pochází od J. G. D. Grassmaira (1735).

Radnice

Spatříte ji jižním směrem od náměstí Kurz, původně byla sídlem šlechty, pánů von Kurz. Kolem roku 1800 byla budova přestavěna rodinou Kurzů do dnešní podoby. Za povšimnutí určitě stojí balkón se 3 jónskými sloupy a s trojúhelníkovými štíty na severním průčelí.

Od dob přepravy zboží až po stavbu železnice, sloužila budova jako tzv. Mautamthaus čili jakýsi celní úřad a pak, až do 1. světové války tu byly kasárna. Od roku 1928 tady sídlí niederdorfská radnice.

Haus Wassermann

Tento dům je opravdu velmi staré sídlo, které obýval již od roku 1470 až do 18. století šlechtický rod pánů von Kurz. Ti ho také několikrát rozšířili. Kurzové vybírali cla a bezpochyby patřili mezi nejvlivnější rodiny v Hochpustertalu.

Roku 1895 zakoupil dům cukrář Johann Wassermann a předělal jej na kavárnu. Nádherná směsice šlechtického sídla a občanského bydlení doslova naplňuje celý dům. Od roku 1994 je v domě Haus Wassermann umístěno Muzeum cestovního ruchu Hochpustertalu.

Kronplatz a městečko Niederdorf s náměstím
Autor: korom
Kronplatz a městečko Niederdorf s farním kostelem
Autor: korom

Místo

Niederdorf 46° 44' 17.9412" N, 12° 10' 8.5548" E
Location

Kronplatz na Facebooku