Jste zde

Domů » Kronplatz / Plan De Corones » Gais

Dovolená v Gaisu

Italské městečko Gais
Autor: gali367

Městečko Gais u vstupu do údolí Val di Tures v Jižním Tyrolsku se nachází pouhých 5 km severně od střediska Bruneck, v nadmořské výšce cca 840 metrů. Žije zde kolem 1 500 obyvatel.

Kromě impozantní přírody nabízí také celou škálu různých volnočasových aktivit a ke také ideálním výletním místem po všechna roční období. Obec se skládá z částí Montassilone (Tesselberg), Riomolino (Mühlbach),Villa Ottone (Uttenheim) a Lana di Gias (Lanebach).

Název místa má indo-evropský kořen *ghid (gisse = proudění) a znamená "Země naplavenin". Městečko bylo v roce 1272 zaznamenáno ve formě "Geis", v roce 1282 jako "Gaisse" a roku 1333 v latinské formě "Gayza".

Místní farní kostel zasvěcený sv. Janovi byl postaven v románském stylu koncem 12. století, odkazuje zpět na dlouhou historii. Dnes je jedním z nejstarších a nejzajímavějších zemských kostelů celého Tyrolska.

Věž a loď byly zvednuty do výšky v období pozdní gotiky, klenba se stala "obětí" pozdně barokního slohu a v letech 1906-1911 byla renovovaná v novorománském slohu. Kostel byl svědkem mnoha radostných událostí, ale také tragických neštěstí.

V hotelu Burgfrieden se nachází muzeum hasičských helem s více než 600 exponáty, které je opravdu světově jedinečné. Pozoruhodné je také obecní náměstí, které získalo roku 1977 ocenění Wakkerpreis, které uděluje švýcarské sdružení Schweizer Heimatschutz za zachování historických center měst.

Další budovou historického významu je pečovatelský dům (se sochařskou dílnou Bachersche) s hezkou kaplí. Nachází se v pravé pobřežní části obce vedle hotelu "Burgfrieden", u příjezdové cesty k hradu Neuhaus. Tady žil v roce 1425 geniální básník Oswald von Wolkenstein, poslední minesengr, jako pečovatel.

A sem také uprchl během druhé světové války slavný americký básník Ezra Pound a jeho rodina. V Gaisu je pohřbena jeho matka Isabell West Pound. Hrad Neuhaus je dobře přístupný po zajímavé kulturní stezce, která vede od hlavní silnice stinným lesem.

Tato stezka láká návštěvníky k rozjímání a meditaci. Podél cesty jsou nainstalovaná kulturní díla, která jsou věnována právě významným osobnostem, jako byli básník Ezra Pound, básník Oswald von Wolkenstein nebo sochař Bacher. Procházku můžete příjemně zakončit občerstvením v hradní hospůdce.

Velkým lákadlem v letních měsících je přírodní jezero ke koupání, tzv. "Baggerlacke". Nachází se na okraji obce, a vzhledem k jeho malé hloubce je vhodné pro děti. Dobrodruzi se mohou zabavit při raftingu anebo si vyzkoušet některé z lanových center.

Vypravíte-li se dále údolím Ahrntal směrem nahoru, dojdete do Sand in Taufers, kde se tyčí hrad Taufers, který dominuje celému údolí. K dispozici je turistům také přírodní park v Rieserferner Ahrn - jedna ze tří přírodních rezervací v této oblasti.

V zimě má zase obec připravené kluziště a perfektní sáňkařskou dráhu pro děti, a lyžařská střediska Speikboden a Kronplatz jsou jen "co by kamenem dohodil". Po celý rok zde ale najdete pestrou nabídku ubytování.

Jakousi samozřejmostí je návštěva města Bruneck. Je to malebné městečko, kde se dá dobře nakoupit, najdete tady bohatý kulturní život nebo muzea, a pořádají se zde různé akce. Je tu v provozu také bazén se saunou a golfové hřiště.

Hrad Kehlburg
Geografie: 

Místo

Gais, Kronplatz 46° 49' 59.1708" N, 11° 56' 50.9136" E
Location

Kronplatz na Facebooku